idioter till familj!

Dom är då helt jävla dum i huvudet, fattar inte hur folk har det! Att jag vill ha mitt hem så att alla kan komma in är tydligen idiotiskt. Kul att måsta hamna i bråk såhär dagen efter julafton, bara för att jag vill att mitt hem ska vara stort och öppet så att det går att bo där även om man är handikappad! Kolla bara hur det var för min släkting här igår! Han fick sitta och hålla sig från att gå på toa, för här går det inte att gå på toa om man är handikappad.. alla bara klagade på att hans rullstol var ivågen och att den var för bred.. Hur kul tror ni att det är för han att bara känna sig ivägen?! Jag vill att alla ska kunna vara hemma hos mig, känna sig välkommen och inte ivägen, och sen om det händer något med mig så vill jag inte måsta ligga på sjukhus i ett halvår bara för att jag måste vänta på att min familj flyttar mig eller att vänta på att huset jag bor i ska bli handikappanpassat så jag får åka hem... Men det är tydligen svårt att förstå.. Jag jobbar med handikappade månnsikor och ser hur dom har det och vad dom går igenom, varje dag! Varför skulle jag då vilja utsätta mig för samma sak? Jag säger nu inte att jag kommer att bli handikappad, men jag tycker att det är något man ska tänka på när man planerar sitt hem..


Hittat en intressant text om kalorier

Kalorier - existerar de verkligen?Syndicate content

Vad är egentligen en kalori? Existerar kalorier verkligen när vi sätter det i relation till mat?

Själva ämnet jag med dessa frågor tar upp är av outforskat slag och därmed är det en vetenskap under utveckling. Själv har jag haft massa tid att fundera på saken i fråga, framför allt efter att ha läst The Thrive diet av Brendan Brazier. Han är en känd triathlet som endast äter vegansk, gluten- och sojafri mat och därmed omöjligen kan komma upp i så många kalorier som han förbränner under samma tidsrymd. Ändock gott folk, lyckas han hålla sig såväl explosiv som muskulös. Jag räknade ut att han, med de fem måltiderna om dagen han äter, bara får i sig runt 2000 kalorier. Däremot får han i sig cirka 250 % av dagligt rekommenderat intag beträffande näringsinnehållet i maten. Inte helt omotiverat har jag ett flertal gånger under att ha läst hans bok funderat på om näringsvärdet i de där grönsakerna, linserna och fröerna han äter, på något sätt är uppvägande kalorierna människor i allmänhet får från den vanliga mejeri-, kött-, och snaskindustrin.

Vad har i så fall kalorier för egentligt värde?
Är det verkligen kalorierna i maten som gör att vi lägger på oss onödigt fett?
Är det den industritillverkade matens brist på näringsämnen som gör oss feta och inte kalorierna i maten ifråga?

En människa förbränner mellan 1500-3000 kalorier per dygn, beroende på aktivitet och storlek. Vidare behöver vi de kemiska ämnen vi idag benämner som ”näringsämnen”, för att kunna överleva. Dagens vetenskap säger att om vi äter för lite kalorier går vi ner i vikt. Äter vi för mycket går vi upp – simply as that. Eller? Redan idag finns det dieter som pekar på motsatsen, exempelvis den populära LCHF. Inom denna grupp menar man att en kalori inte bara är en kalori eftersom dess ursprung, det vill säga vilken livsmedelsgrupp den tillhör, har större betydelse. Med tanke på de stora viktnedgångar människor genomfört tack vare dieten, måste det ligga någon slags sanning bakom.

Med detta berör vi då också ämnet näring och vilken betydelse den har för människan.
Vad är egentligen av vikt för människans kroppsvikt och motor - kalorierna eller näringen?

Om vi rent hypotetiskt begrundar det faktum att kalorier inte existerar utan allt som existerar är näring så faller många bitar om människan, vår moderna övervikt och undervikt på plats.

Folk som hade levt på snabbmat, godis och chips hade enligt min teori snabbt blivit feta eftersom kroppen inte hade vetat vad den skulle göra av all näringslös mat, och därmed lagrat den direkt som fett - även om dessa personer faktiskt låg på ett - vad vi idag kallar för kaloriunderskott. Människor som åt väldigt näringsrikt hade istället hållit en jämn, bra vikt även om de ätit mycket och legat på ett kaloriöverskott.

Människor som inte brydde sig om att över huvud taget äta, för att senare ta lite havregrynsgröt på kvällen, hade ganska fort blivit svårt underviktiga eftersom näringsbristen hade varit enorm.

Men vänta nu: är det inte så dagens samhälle ungefär ser ut? Om vi tittar på listan ovan finns det vissa likheter mellan denna och hur västvärldens alla olika viktproblem idag ser ut. Många överviktiga påstår sig äta lite mat, men ändå gå de upp i vikt och blir feta. Det stämmer - ofta äter dem lite mat men kompenserar genom att senare plocka ur godisskålen. Likväl påstår de smala att de äter massor men inte lägger på sig ett gram – vilket även det stämmer, för ofta äter de massor med mat, men hoppar över godiset och kakorna vid fikat.

The Journal of strength gjorde nyligen ett mycket intressant test där man lät en testgrupp med cyklister dricka ett glas rödbetsjuice innan ett cykelpass på 16,1 km. Resultaten visade att cyklisterna efter att ha druckit rödbetsjuicen i snitt cyklade 45 sekunder snabbare än tidigare gånger då det varit utan rödbetsjuice. Hur kommer detta sig? Jo, forskarna anser att det är det höga nitratinnehållet som ger den extra energin eftersom mitokondrierna, musklernas cellulära kraftverk – påverkas positivt av ämnet nitrat. Detta ämne finns också rikligt i spenat. Det var inte för inte som Karl-Alfred blev stark av sin spenat alltså.

Min filosofi är därmed att den näringstäta maten är den som ska ätas, oberoende av vilken kalorimängd den innehåller. Jag tror också att det finns ett samband mellan näringsrik mat och viktnedgång (läs; viktnormalisering), helt oberoende av kalorier. Näringsrik mat rör nämligen också nötter, som kan tyckas vara extremt energirika, men nygjorda studier visar att kroppen inte tar upp alla dessa kalorier utan istället använder dem till värmeproduktion.

När ovanstående studier görs, blir vikten av kaloriräknande obetydlig och helt plötsligt inser vi att det kanske är dags att tänka om, gå ur gamla tankemönster och bli kritiska till den stora kalorihetsen som idag har ett fast, ångestladdat grepp om den moderna människan. Att istället räkna på hur näringsrik livsmedlet eller maten du äter känns som ett bättre verktyg där maten jobbar för dig.

Jag menar – om man funderar på saken är det mycket som pekar på att kalorier inte har någon betydelse för människan. Lek med tanken att vi som tränar skulle börja leva på riktigt fet och söt mat såsom pizza och lösgodis som innehåller mängder av näringslösa kalorier - borde vi inte också då ha fått enorma mängder energi att träna på eftersom det är precis det som pizza och godis innehåller?. Detta stämmer inte på något sätt – hur många har inte legat och vridit sig i soffan av illamående efter en ”ätardag” då man intar just sådan mat? Jag tror ingen känner vidare lust att dra ut på en löprunda eller pressa sig till max på gymmet efter att ha krängt en kebabpizza och ett kilo godis, trots att detta innehåller oerhörda mängder kalorier, ”energi”.

Vad är det då som gör att vi får den där starka och rena energin till vår träning? Jo, just det, det är kött, fågel, fisk, nötter, bär, frukt, grönsaker, rotfrukter med ett ev. tillskott av mejeriprodukter och vissa kosttillskott när viss näring koncentrerats för maximal effekt. Det är helt enkelt de livsmedel som inte innehåller så mycket energikalorier men däremot en massa näringsämnen: det är de livsmedel som ger oss energin vi behöver för att orka vara aktiva.

Kalorier som energimått känns förlegat och gammalmodigt. Med hänvisning till texten ovan vågar jag påstå att det inte är kalorier som ger oss det korrekta måttet på energi - en ny mätmetod, grundad på näringsvärdet i maten vi äter, vore mycket mer rättvisande och relevant. Vågar du tänka om?

/Norah Lindhe


tankar



Snygg tjejkropp!

Undra hur jag kommer att se ut när jag har gått ner allt doktorn vill attt jag ska...
idag har kunnat springa i cirka 10 minuter utan att få ont i axlarna :)
(15 minuter totalt men små pauser så att vovven skulle kunna kissa)
Det känns skönt hoppas att jag kan fortsätta såhär och att jag kan gå ner i vikt..

Jag tror att jag kunde springa längre idag för att det är kallare, då tar det längre tid att värma upp kroppen.  

Funderingar kring Kissie

har suttit och tittat på bilder av Kissie..

1. Hon passar jättebra i mörkt lockigt hår! (undra hur hon får till så fina lockar?)

2. Här var hennes kropp perfekt (kanske inte fejk brösten men i övrigt)

Här var hon verkligt perfekt i kroppen, hon borde ha stannat där..

Nu tycker jag att hon är för smal, men jag lägger inte upp några bilder på det, tycker att det är läskigt hur smal hon är.. För hon och jag är lika långa och hon väger verkligt för lite!

första "träningspasset" på typ 1 år

morgonvikt: 62,1 kg
Jag har börjat använda voltarenkräm på mina axlar nu också (rekomendation av doktorn) få se om jag får lite mindre ont, samt att jag har provat träna lite som doktorn sa.

Jag skippade uppvärmningen eftersom  jag inte vill få upp för mycket blod i mina axlar så att jag får ont igen, jag kunde jogga i 5 minuter innan jag började domna bort i höger arm/hand, och ett tag efter det när jag var påväg hem så började smärtan i axlarna komma.. När jag kom hem så åkte lite mer voltarenkräm på. Nu känns det bättre. Men jag får väl börja såhär och prova mig fram varje dag. Hoppas att han har rätt att smärtan kommer att minska när jag får bort inflamationen i axlarna samt att det blir mindre trångt i mina axlar när jag går ner i vikt..  Det skulle vara skönt om jag slapp domna bort/ få nervsmärta i armarna av att gå ner i vikt..



Bild: kenzas.se

Hon är ju så sjukt snygg denna brud! Tänk om jag kunde i och med min viktnedgång få lite plattare mage..

om min vikt

en till doktor som jag blivit remitterad till tycker att jag ska gå ner i vikt, trots att jag inte räknas som överviktig. Dom har en bra anledning till varför och den här sista verkar då tycka att jag har att ta av.. Trots att jag är normalviktig, så nu vill han att jag ska börja träna försiktigt varje dag (!!) och börja gå ner i vikt. Så det är bara att göra som herr doktor säger och börja på riktigt!

Just nu väger jag 62,7 (mens) får hoppas att jag har kunskaperna nog för att kunna gå ner i vikt tills nästa läkarbesök. Hellre går jag då ner i vikt än att måsta operera mig! Kanske måste jag göra det i alla fall, men hoppas att denna viktnedgång kan göra att jag slipper.

RSS 2.0