kanske testa?
Proteiner mättar betydligt bättre än både fett och kolhydrater. Så genom att välja matvaror som fettfattigt kött, fisk, fågel ägg och magra mejeriprodukter. Även baljväxter, nötter och mandlar är proteinrika. Enligt undersökningen ska proteinerna stå för en fjärdedel av dagens kaloriintag.
Frukt:
Äpplen, päron, apelsiner, hallon och jordgubbar kan du äta obegränsat. Bananer (framför allt övermogna), vindruvor, kiwi, ananas och melon ska du begränsa så långt det går.
Grönsaker:
Här är det i stort sett fritt fram, bortsett från majs, som du ska se upp med. Morötter, rödbetor och palsternackor ska helst ätas råa.
Potatis:
Kokas så lite som möjligt. Välj helst nypotatis och ät dem gärna kalla så att stärkelsen omvandlas till så kallad resistent stärkelse som fungerar som kostfiber. Undvik potatismos och bakad potatis.
Pasta
Ska vara ”al dente”, alltså inte helt genomkokt. Välj fullkornsvarianter. Pasta kan med fördel ätas kall eftersom denna, liksom potatis, utvecklar resistent stärkelse.
Ris:
Välj brunt, parboiled ris, basmati eller vilt ris – inte polerat.
Bröd och frukost:
Ät så grovt som möjligt. Grovt bröd och rågbröd med många kärnor, grovt havregryn och branflakes. Undvik vitt bröd utan kärnor och frukostprodukter som är rika på socker.